
DECLARATIE ANTIDISCRIMINATORIE PENTRU SCOLILE PARTENERE

În contextul luptei împotriva eșecului si abandonului școlar, activitățile școlare necesita o atitudine inclusiva, abilități sociale, o atitudine cooperanta intre actorii implicați si deschidere către progres. Astfel, pentru a reuși la școală, sunt esențiale aceste elemente, precum si motivația, stima de sine si bune abilități de a gestiona propriile emoții.
De aproximativ douăzeci de ani, inteligența emoțională sau capacitatea de a-și controla și exploata emoțiile a fost, de asemenea, luată în considerare și recunoscută în ceea ce priveste reusita scolara.
Daca mult timp accentul a fost pus pe notiunea de coeficient de inteligenta (QI) ca factor determinant al reusitei, este important sa retinem faptul ca ființa umană nu este doar un creier și că inteligența unui elev nu poate fi măsurată doar prin nivelul IQ-ului său. Astfel, in ciuda credintei comune potrivit careia rezultatele slabe ale unui elev se datoreaza doar unor dificultăți cognitive sau psihologice, reusita scolara inglobeaza elemente precum motivatia si inteligenta emotionala.
Există definiții multiple și foarte savante ale inteligenței. Există chiar și o definiție matematică bazată pe analiza factorială – este vorba de faimosul ,,factor G” al lui Charles Spearman. In termeni mai simpli, inteligența este capacitatea de a se adapta la situații noi și de a rezolva probleme. Dar, dincolo de această abordare generală, exista mai multe accepțiuni.
Inteligența emoțională este inteligența inimii. Aceasta ne permite să identificăm și să gestionăm emotiile generate de diferite situatii cotidine, astfel incat să le folosim în mod pozitiv. Inteligenta emotionala este o abilitate care poate fi dobandita – copiii invata si isi dezvolta nivelul de inteligenta emotionala observandu-i si copiindu-i pe adultii din jurul lor.
O persoana dezvoltata emotional este capabila sa isi controleze impulsurile și să amâne satisfacerea dorințelor, pentru a menține o stare de echilibru emoțional, fiind empatic și menținând relații armonioase cu ceilalți.
Inteligența emoțională este definita ca fiind abilitatea de a fi atent la propriile emoții și la cele ale altora, de a le distinge între ele si de a utiliza informațiile identificare cu scopul ghidarii propriei gândirii și comportament.
Popularizarea conceptului de inteligenta emotionala a fost posibila gratie lui Daniel Goleman, doctor in psihologie, care si-a dedicat intreaga activitate acestui subiect atat de vast si important pentru dezvoltarea umana.
Activitățile din cadrul proiectului, care vizează dezvoltarea nivelului de inteligență emoțională oferă oportunități de a împărtăși experiențe personale și de a învăța strategii pentru a facilita dezvoltarea acestei abilități.
În lunile iulie și august, elevii școlilor din localitățile Iacobeni, Netuș, Noiștat, Brădeni și Târnava, au ocazia de a participa GRATUIT în taberele de vară organizate la Centrul de Agrement pentru Tineret RÎU SADULUI prin proiectul „Punți în dezvoltare”, proiect realizat cu sprijinul financiar primit prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor, ce se va desfășura până în luna iunie 2023.
Obiectivul proiectului urmărește creșterea gradului de incluziune socială și diminuarea ratei excluziunii în cadrul comunităților rrome și nerrome prin inițiative specifice de informare și activități practice adresate copiilor, părinților și cadrelor didactice din cadrul școlilor partenere.
„Ne propunem să contribuim pe lângă creșterea gradului de incluziune socială, la reducerea absenteismului școlar, la promovarea valorilor sociale precum toleranța, anti-discriminarea, democrația și cetățenia activă. De asemeni ne propunem să educăm beneficiarii proiectului prin alinierea și integrarea drepturilor omului și ale copilului. Activitățile de informare și educare au că premise tehnicile predării centrate pe elev, promovarea școlii incluzive și predarea într-un mediu multi-cultural, educația non-formală, tehnici specifice psihoterapiei. Prin activitățile propuse, precum jocuri, activități de dezvoltare personală, ateliere creative și educative, ne propunem să le arătăm copiilor stiluri de viață sănătoase, care să le modeleze gândirea și comportamentui pentru a deveni adulți responsabili și implicați. Mai mult de atât, pentru majoritatea copiilor, această experiență este unică și va rămâne cu siguranță un punct de reper în viețile lor”, ne-au mărturisit membrii echipei de proiect.
Organizatorii promit că pe lângă concursurile sportive, atelierele multiculturale, de creație, teatru forum, sesiuni de igiena dentara si de prim ajutor, taberele vor cuprinde serate de film, karaoke, talent show și nelipsitul foc de tabăra.
De asemenea doresc să le mulțumească celor care au răspuns promt la invitațiile adresate și sponsorilor din partea Universității Lucian Blaga, Facultatea de Medicină- Dr. Maria Popa, Dr. Arina Vinereanu – Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România, dl. Radu Pau – Direcția Județeană Pentru Sport Și Tineret Sibiu, antrenor fotbal Leii Sură Mică – dl.Alexandru Precup și mulți alții. Activitatea proiectului poate fi consultată pe pagina oficială de Facebook a proiectului: „Building Bridges” și pe website http://punți-în-dezvoltare.ro/
În tabăra de vară copiii acumulează experiențe și amintiri inedite pentru tot restul vieții. Aventura copiilor are loc la Râu Sadului unde se vor distra, își vor face prieteni noi, vor învăța să fie mai buni și mai încrezători.
Programul taberei cuprinde:
Te așteptăm cu drag!
Echipa proiectului Punți în dezvoltare
Proiectul “Punți în dezvoltare” este realizat cu sprijinul financiar primit prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor.
Conţinutul prezentei pagini reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Operatorul de Program, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și Oficiul Mecanismului Financiar (FMO) nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei este folosit.
1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, este ziua în care revenim cu toţii la momentele tandre şi plăcute ale copilăriei inocente, alături de generaţia în creştere. Este ziua în care încercăm încă o dată să conştientizăm, că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar şi că, toţi copiii au nevoie de sprijinul şi atenţia noastră zi de zi, iar noi, echipa proiectului “Punți în dezvoltare”, vă pregătim o activitate de NEUITAT!
Copiii învață jucandu-se, despre importanța exprimării corecte a propriilor gânduri și emoții.
Cei mici pot înțelege noțiuni complexe atât timp cât acesta le sunt explicate in acord cu vârsta lor.
Urmareste-ne si pe Facebook :
https://www.facebook.com/Building-Bridges-107776315161727/?ref=pages_you_manage