Inteligenta emoțională

În contextul luptei împotriva eșecului si abandonului școlar, activitățile școlare necesita o atitudine inclusiva, abilități sociale, o atitudine cooperanta intre actorii implicați si deschidere către progres.  Astfel, pentru a reuși la școală, sunt esențiale aceste elemente, precum si motivația, stima de sine si bune abilități de a gestiona propriile emoții.

De aproximativ douăzeci de ani, inteligența emoțională sau capacitatea de a-și controla și exploata emoțiile a fost, de asemenea, luată în considerare și recunoscută în ceea ce priveste reusita scolara.

Daca mult timp accentul a fost pus pe notiunea de coeficient de inteligenta (QI) ca factor determinant al reusitei, este important sa retinem faptul ca ființa umană nu este doar un creier și că inteligența unui elev nu poate fi măsurată doar prin nivelul IQ-ului  său. Astfel, in ciuda credintei comune potrivit careia rezultatele slabe ale unui elev se datoreaza doar unor dificultăți cognitive sau psihologice, reusita scolara inglobeaza elemente precum motivatia si inteligenta emotionala.

Există definiții multiple și foarte savante ale inteligenței. Există chiar și o definiție matematică bazată pe analiza factorială – este vorba de faimosul ,,factor G” al lui Charles Spearman.  In termeni mai simpli, inteligența este capacitatea de a se adapta la situații noi și de a rezolva probleme. Dar, dincolo de această abordare generală, exista mai multe accepțiuni.

            Inteligența emoțională este inteligența inimii. Aceasta ne permite să identificăm și să gestionăm emotiile generate de diferite situatii cotidine, astfel incat să le folosim în mod pozitiv. Inteligenta emotionala este o abilitate care poate fi dobandita – copiii invata si isi dezvolta nivelul de inteligenta emotionala observandu-i si copiindu-i pe adultii din jurul lor.

O persoana dezvoltata emotional este  capabila sa isi  controleze impulsurile și să amâne satisfacerea dorințelor, pentru  a menține o stare de echilibru emoțional, fiind empatic și menținând relații armonioase cu ceilalți.

Inteligența emoțională este definita ca fiind abilitatea de a fi atent la propriile emoții și la cele ale altora, de a le distinge între ele si de a utiliza informațiile identificare cu scopul ghidarii propriei gândirii și comportament.

Popularizarea conceptului de inteligenta emotionala a fost posibila gratie lui Daniel Goleman, doctor in psihologie, care si-a dedicat intreaga activitate acestui subiect atat de vast si important pentru dezvoltarea umana.

Activitățile din cadrul proiectului, care vizează dezvoltarea nivelului de inteligență emoțională oferă oportunități de a împărtăși experiențe personale și de a învăța strategii pentru a facilita dezvoltarea acestei abilități.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *